Pyrrhura Kopen

Pyrrhura Parkiet Als Huisdier

 

pyrrhura-kopenPyrrhura Kopen? De aanschaf van een Pyrrhura parkiet als huisdier is momenteel erg populair als zoekterm via Google.
Dat is niet verwonderlijk als je de populariteit ziet van deze kromsnavel soort.

De Pyrrhura is een Zuid-Amerikaanse kromsnavel soort. Het woord kromsnavel is een verzamelaanduiding voor alle papegaaien en parkieten en duid uiteraard op het feit dat zij een kromme en geen rechte snavel hebben zoals bijvoorbeeld een mus, spreeuw of reiger.

Ook roofvogels zouden in dit verband vallen onder kromsnavels, maar in de praktijk vallen zij buiten deze omschrijving.

De Pyrrhura dankt zijn populariteit voornamelijk aan zijn aangeboren karakter eigenschappen. Het zijn vogels met een typisch Zuid-Amerikaans karakter, veel pit en temperament. Ze zijn erg levendig en actief wat het tot een leuke huisgenoot kan maken.

Ik zeg bewust ‘kan maken’, omdat aangeboren eigenschappen NOOIT een eerste aanleiding zou moeten zijn om een bepaalde vogel als huisdier te gaan houden. Aangeboren eigenschappen komen ook pas bij de Pyrrhura tot hun recht, wanneer de vogel op een deskundige wijze tot huisdier is gesocialiseerd en even zo deskundig wordt behandeld in het dagelijks leven. Uiteraard ga ik er hier dan even van uit dat de Pyrrhura als huisdier gehouden zal gaan worden. Wat uw doel is bij de aankoop van de vogel.

Hoort of leest men enthousiaste berichten over Pyrrhura’s die het goed doen als huisdier dan is dat vooral de verdienste van de mensen die met het dier omgaan. Niet in de laatste plaats degene die het dier het eerste tot huisdier heeft gesocialiseerd. Hoe een pyrrhura kopen in zijn werk gaat, ontdekt u verderop in dit artikel.

Geen enkele papegaai noch parkiet is bij geboorte geschikt als huisdier. Zeker een Pyrrhura niet.

Het kunnen fel bijtende vogels zijn die helemaal niets met mensen te maken willen hebben, behalve dat ze graag wat lekkers uit je handen graaien met hun krachtige kleine snavel.

 

pyrrhura-molinae-aug-sept-2015-07Kwekers of anderen die als liefhebberij pyrrhura’s in een voliere houden, zullen vaak geconfronteerd worden met tamelijk brutale vogels die als ze de kans krijgen graag het voer uit je handen grissen voordat je hun voerbak hebt neergezet. Ook zullen er vele schuwe vogels zijn die zich liever niet eens laten zien en meteen aan de andere kant van de voliere zitten zodra ze een mens in het oog hebben.

Neem in elk geval nooit een Pyrrhura in huis die al gewend is aan het leven in een voliere. Dit soort vogels hebben volledig de angst voor mensen overgenomen van de ouders en zien de mens als roofdier en dus gevaar.

Niemand is gebaat bij een angstige vogel die geheel tegen eigen zin in in een kooi in de huiskamer wordt geplaatst of zich uit diezelfde angst te pletter vliegt tegen een raam.

 

Van grasparkiet via pyrrhura tot hyacint ara zouden alle kromsnavels deskundig gesocialiseerd moeten worden alvorens ze als huisdier gehouden worden. Eenmaal zover zouden ze ook dagelijks de juiste omgeving en behandeling moeten krijgen.

 

Er wordt veel gedacht dat een vogel altijd in het wild beter af is dan in een huisdier situatie of voliere. Dit is niet per definitie juist. Vele papegaaien soorten worden met uitsterven bedreigt door het massaal kappen van regenwoud. Daarnaast is de natuur niet de hemel ook niet als deze door de mens ongemoeid gelaten wordt. Er zijn talloze verhalen bekend van in het wild levende kromsnavels die de mensen opzoeken en daar goede relaties mee opbouwen ,maar het is uiteraard wat anders dan wanneer de mens de keus voor de vogel maakt en deze als huisdier houd.

In dat laatste geval zou men zich bewust moeten zijn van het feit dat de kloof tussen de natuurlijke omgeving van een pyrrhura in dit geval en die waarin het dier terecht komt als huisdier zeer groot is.

Dat hoeft op zichzelf geen probleem te zijn, wanneer men dit inziet en in staat is op een creatieve manier die kloof te verkleinen. Het juiste speelgoed, de juiste lichaamsbeweging, mogelijkheid tot foerageren, veel interactiviteit, communicatie en bewegingsvrijheid gecombineerd met gevarieerde aangepaste voeding is de sleutel tot succes.

 

Een pyrrhura kopen doe je dus niet over 1 nacht ijs. Je gaat eerst bij jezelf na of je er als persoon geschikt voor bent, je agenda het toelaat en je voldoende ruimte aan het dier ter beschikking kunt stellen. De ideale situatie is vaak dat men van huis uit werkt en zodoende de vogel nooit alleen zit. Een Pyrrhura is net als andere kromsnavels een groepsdier. Ze leven in de natuur in grote groepen en zijn daar instinctief op gebouwd. Hun veiligheid is de groep. Als enig huisdier in huis neemt u dus de functie van de groep over. Sowieso adviseer ik altijd minstens 2 tamme pyrrhura’s te houden. Het geeft je aan de ene kant dubbel werk, maar ook de vrijheid om ze even samen alleen te kunnen laten zonder dat je bij thuiskomst een totaal gefrustreerde vogel aantreft die zich op jou gaat afreageren vanwege eenzame opsluiting, precies wanneer jij wel even tijd hebt om je met hem bezig te houden.

 

pyrrhura-molinae-2016Een pyrrhura kopen doe je het liefst bij een ervaren ‘opvoeder’. Het verhandelen van niet zelfstandige kuikens is al sinds 2013 in Nederland bij de wet verboden. Sinds 2014 is het verboden niet zelfstandige kromsnavel kuikens van de ouders te scheiden. Het ‘pappen in een schoenendoos’ is dus terecht illegaal en de laatste plaats waar je een voor huisdier geschikte vogel vandaan wilt halen. Hoe dan wel?

Koop een pyrrhura bij een ervaren kweker die op de juiste deskundige wijze de vogels socialiseert tot huisdier. het is meestal geen optie een net uitgevlogen jonge pyrrhura uit een voliere of kweekkooi te halen aangezien deze dieren de fase al gepasseerd zijn waarin de angst voor mensen door de ouders wordt overgedragen. De ultieme situatie is een tam kweekkoppel dat de kweker bij hun jongen toelaat, zodat ze opgroeien zowel bij de ouder vogels als in de handen van de kweker die ze bewust regelmatig oppakt en weer terug zet in de nestkast zonder daarbij stress voor ouders en jongen te veroorzaken.

Het is meermaals aangetoond dat papegaaien die langer bij de ouder vogels blijven zich zelfverzekerder ontwikkelen en dus op lange termijn na deskundige socialisatie tot huisdier minder of geen gedragsproblemen vertonen.

Als een pyrrhura kopen door u wordt overwogen, denk dan ook eens aan een grote voliere in kamer of tuin met meerdere dieren al dan niet tam. Het kijken naar al hun acrobatische toeren is al een plezier op zich.

Kiest er u er toch voor een pyrrhura te kopen als gezelschapsdier in huis, overtuig u er dan van dat het dier deskundig is gesocialiseerd, u de noodzakelijk kennis m.b.t. omgang en verzorging in huis heeft en kunt terugvallen op advies van de verkoper mocht dit in de toekomst nodig zijn. Geef liever wat meer uit aan een geschikte vogel dan zelf aan te modderen met een ‘goedkope’ (illegale) baby pyrrhura. De kans dat u die laatste door overlijden verliest of door verkeerde socialisatie er niets meer mee kunt, is erg groot en mede reden dat er een verbod is ingevoerd op het handmatig grootbrengen van kromsnavels. Dit ondanks het feit dat het op deskundige wijze met de hand grootbrengen verreweg wereldwijd de beste manier is gebleken om een papegaai of parkiet geen angst voor mensen te laten ontwikkelen. Deze regelgeving komt dus weliswaar neer op het weghalen van de stoplichten op een plaats waar te veel door rood wordt gereden, maar er moest toch eerst een rijbewijs gehaald worden. Beter was het geweest, regels op te stellen, informatie te verstrekken over hoe men WEL op deskundige wijze met de hand kan grootbrengen en dat vervolgens te handhaven.

 

Een pyrrhura kopen met gedetailleerde voorbereiding doet u via de digitale uitgave ‘Kromsnavel Geheimen Onthuld’ die u HIER kunt vinden. Naar kromsnavel geheimen.